Το lime είναι συνήθως στρογγυλό σε σχήμα, ξινό, με έντονο πράσινο ή πρασινοκίτρινο χρώμα και 3-6 εκατ. διάμετρο. Αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C, ενώ η φλούδα του είναι λεπτή και το ξεφλούδισμά του αποτελεί μια δύσκολη διαδικασία.
Στη γεύση του είναι πιο ξινό από ένα λεμόνι και έχει λίγα κουκούτσια, ενώ κάποιες ποικιλίες δεν έχουν καθόλου, γεγονός που τα κάνει αρεστά στους bartenders, οι οποίοι το χρησιμοποιούν ως βασικό συστατικό για την παρασκευή κοκτέιλ ή αραιωμένο με νερό σαν ένα δροσιστικό χυμό. Σπάνια καταναλώνεται ως νωπό φρούτο, ενώ χρησιμοποιείται και στη μαγειρική, ενώ το ξύσμα από τη φλούδα του χρησιμοποιείται κυρίως σε ασιατικά πιάτα που δεν απαιτούν αρκετό χρόνο παρασκευής και αυτό γιατί εάν βράσει για αρκετή ώρα χάνει τη γεύση του.
Καθώς ο καρπός ωριμάζει και ο φλοιός αρχίσει να κιτρινίζει το φρούτο χάνει μέρος της γεύσης του και δεν είναι τόσο ζουμερό. Το δέντρο lime είναι αειθαλές που αναπτύσσεται ομαλά σε ζεστό υποτροπικό ή τροπικό κλίμα .
Μερικές από τις πιο γνωστές ποικιλίες lime είναι οι: Mexican lime, Persian lime, Kaffir lime, Italian lime, Indian lime, Mandarin lime, Ginger lime, Winged lime, Calamondin, Limequat (lime × kumquat), Finger lime.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.