Το Citron de Menton έχει πιο γλυκιά γεύση, εντονότερα αρώματα και μέτρια οξύτητα, η οποία δεν μπορεί να αναπαραχθεί αλλού, όπως μαρτυρά το ευρωπαϊκό σήμα «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη» (ΠΓΕ), το οποίο φέρει από το 2015.

https://www.lecitrondementon.org/le-citron-de-menton-un-heritage.html

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΕΜΟΝΙΟΥ CITRON DE MENTON
Το Citron de Menton καλλιεργείται από τον 15ο αιώνα. Η καλλιέργειά του γνώρισε το απόγειό της κατά τον 18ο αιώνα, σε μια εποχή όπου κάθε περιοχή αναγνωρίζεται για τα ιδιαίτερα τοπικά της προϊόντα, το Citron de Menton είναι σε πλήρη άνθηση.

Σύντομα, εκατομμύρια λεμόνια θα ταξιδεύουν από την πόλη με προορισμό την Ρωσία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα λεμόνια αυτά θα σώσουν πολυάριθμους ναυτικούς από το σκορβούτο, που την εποχή εκείνη, πλήττει τα πληρώματα.

Την δεκαετία του 1800, καταμετρώνται 80.000 λεμονιές στις πλαγιές της πόλης.

Η παρακμή ξεκινά στο τέλος του 19ου αιώνα, λόγω της απουσίας λιμανιού.
Ο παγετός του 1956 και η αυξανόμενη τουριστική δραστηριότητα θα σημάνουν το τέλος αυτής της αγροτικής δραστηριότητας.

ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ ΣΗΜΕΡΑ

Σήμερα, η σπανιότητα του Citron de Menton το καθιστά ακόμη ευγενέστερο προϊόν. Το Citron de Menton δεν έχει άλλη επιλογή από το να είναι αυθεντικό. Έτσι, η ποιότητά του είναι ακόμη καλύτερη…

ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ

Για να αντέξει στο κρύο, το λεμόνι αυξάνει εδώ, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, την περιεκτικότητά του σε ζάχαρη και αιθέριο έλαιο. Έτσι, αποκτά γλυκύτερη γεύση, εντονότερα αρώματα, μέτρια οξύτητα κι εξαιρετική ικανότητα διατήρησης.

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ CITRON DE MENTON

Για να επαναφέρουν δυναμικά την παραγωγή, μια χούφτα καλλιεργητών εσπεριδοειδών της Menton, με την υποστήριξη των τοπικών αιρετών, δημιουργεί την Ένωση για την Προώθηση του Citron de Menton (APCM).

Το 2015, το Citron de Menton λαμβάνει το σήμα ΠΓΕ (Προστατευμένη Γεωγραφική Ένδειξη) το οποίο αναγνωρίζει επίσημα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τις ιδιότητες και την ποιότητα του!

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προέρχονται ειδικότερα από το terroir (καλλιέργεια σε αναβαθμίδες απέναντι από την θάλασσα), τις παραδοσιακές καλλιεργητικές μεθόδους και τις ποικιλίες που καλλιεργούνται (‘SRA 625’, ‘Santa Teresa’, ‘Eureka’ ‘Adamo’ και ‘Cerza’).

Οι ποικιλίες αυτές παράγουν καρπούς πιο μεγάλους σε σύγκριση με τα συνήθη λεμόνια που διατίθενται στο εμπόριο, ενώ χαρακτηρίζονται από παχύτερη κι ελάχιστα πικρή φλούδα. Το Βιολογικό μας Citron de Menton ΠΓΕ μπορεί να καταναλωθεί ολόκληρο, μαζί με την φλούδα του η οποία περιέχει υψηλή συγκέντρωση ενεργών συστατικών (αιθέρια έλαια, βιταμίνες, φλαβονοειδή, κτλ) τα οποία είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία και το ευ ζην.

Tα Le Citron de Menton μπορείτε να τα προμηθευτείτε άμεσα στον επί χρόνια συνεργάτη μας 4 Seasons.

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του το 4 Seasons εξελίσσεται και μεγαλώνει συνεχώς, με στόχο να σας παρέχει μία ευρεία και ενημερωμένη γκάμα προϊόντων σε συμβατικά, αλλά κυρίως βιολογικά προϊόντα. Το κοινό όραμα, η αλλαγή του τρόπου ζωής και των διατροφικών συνηθειών κατέληξε σε αυτή τη μακροχρόνια συνεργασία.

Κανένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *