Στο Μεξικό, οι πιπεριές τσίλι είναι αυτές που καθορίζουν το πιάτο, το χρώμα του, ακόμη και την ονομασία του.
- Poblano
Είναι μακριά, «γεμάτη», πράσινη πιπεριά, που προτιμάται για την ελαφρώς καυτερή γεύση της. - Jalapeño
Η γεύση της είναι γεμάτη, ήπια, με λίγη οξύτητα. Έχει τραγανιστή και χοντρή σάρκα. - Serrano
Η πιπεριά Serrano είναι παρόμοια με τη jalapeño, πιο καυτερή. - Chipotle
Έχει καπνιστή, «ζεστή» γεύση και είναι αρκετά καυτερή. Έχει καπνιστεί και αποξηραθεί μέχρι να γίνει σκούρα καφέ. - Chile de árbol
Είναι κόκκινη και παραμένει κόκκινη ακόμη κι όταν αποξηραίνεται και είναι πολύ καυτερή. Είναι μακριά και λεπτή πιπεριά. - Habanero
Η Habanero έρχεται να βάλει φωτιά, όμως χαρίζει άρωμα και γεύση που θυμίζει κίτρο.