Tροιζηνίας 6 κ Αργολίδος 145 64 Νεα Κηφισιά
2106254023

Κασουλετ από τα Νοτιοδυτικά της Γαλλίας

Το Cassoulet είναι ένα βαρύ μαγειρευτό φαγητό, που φτιάχνεται με κρέας (συνήθως πάπιας και/ή χοιρινά λουκάνικα) και λευκά φασόλια. Και είναι το τέλειο πιάτο για να σε ζεστάνει τις παγωμένες νύχτες και να σε ανακουφίσει από το κρύο, αλλά και από την πείνα, προσφέροντας μοναδική απόλαυση. Το κρέας μαγειρεύεται αργά για ώρα, μαζί με τα φασόλια και στο τέλος χυλώνει υπέροχα. Το όνομά του το πήρε από το πήλινο σκεύος (cassole) όπου μαγειρευόταν στην αρχή.
Συστατικα:
400 γρ φασόλια λευκά μεγάλα
500 γρ χοιρινό μπούτι (με την πέτσα και το λίπος)
500 γρ. αρνί μπούτι καθαρισμένο από τα λίπη
1 χωριάτικο λουκάνικο
150 γρ μπέικον
2 κρεμμύδια ξερά
4 σκελίδες σκόρδο
3 κλωναράκια μαϊντανό
3-4 κλωναράκια σέλινο
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπολτέ
2 ντομάτες
1 καρότο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
250 ml. λευκό κρασί
2 φύλλα δάφνης
Πάπρικα γλυκιά, Μαντζουράνα, Θυμάρι
Φρέσκο τριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Επιπλέον θα χρειαστείτε
6 φέτες μπείκον
Φρυγανιά ή γαλέτα
Οδηγίες:
Μουλιάζουμε τα φασόλια αποβραδίς.
Βάζουμε τα φασόλια να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά και τα στραγγίζουμε.
Αφαιρούμε το λίπος από το χοιρινό ,το κρατάμε στην άκρη και κόβουμε το κρέας σε μέγεθος καρυδιού. Κόβουμε το μέγεθος ίδιο και το αρνί..
Ψιλοκόβουμε το μπέικον και τα κρεμμύδια. Κόβουμε τα λουκάνικα σε χοντρές ροδέλες.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το χοιρινό λίπος και το δέρμα, αφήνουμε να κάψει και να βγάλει το λίπος του.
Εκεί μέσα σοτάρουμε το χοιρινό, μεταφέρουμε τα κομμάτια του κρέατος, χωρίς το λίπος και το δέρμα σε ένα σκεύος.
Στο ίδιο τηγάνι ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για το αρνί και μεταφέρουμε στο ίδιο σκεύος.
Αφαιρούμε τα κομμάτια λίπους και το δέρμα και σοτάρουμε το μπέικον κρεμμύδια καρότο και τα σκόρδα ολόκληρα. Σβήνουμε με κρασί η ξύδι περιμένουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί και προσθέτουμε τον ντοματοπολτέ ,την ζάχαρη, το θυμάρι, την μαντζουράνα, την δάφνη, τα πιπέρια, το αλάτι, ½ φλυτζάνι νερό και βράζουμε για 2 λεπτά.
Σε πλατιά και βαθιά κατσαρόλα προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο κάνουμε μία στρώση με την μισή ποσότητα των κρεάτων, συνεχίζουμε με μισή στρώση φασόλια, κρέας και τέλος τα φασόλια, αλατοπιπερερώνουμε ελαφρά σε κάθε στρώση.
Περιχύνουμε με την σάλτσα, το ελαιόλαδο και τέλος προσθέτουμε τα λουκάνικα. Ρίχνουμε περίπου 1½ φλυτζάνι νερό, θα το υπολογίζουμε ανάλογα με τα υγρά που έχει βγάλει η σάλτσα.
Σιγοβράζουμε, σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να μαλακώσουν τα υλικά, αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον υγρά.
Σιγοβράζουμε μέχρι να μελώσει το φαγητό μας και να έχει ελάχιστη σάλτσα. Σερβίρουμε σε ατομικά πήλινα ή πυρίμαχα σκεύη, με φέτες τηγανισμένο μπέικον, πασπαλίζουμε με φρυγανιά και περνάμε στο γκριλ στον φούρνο 4-5 λεπτά.